Pritisni enter, da vidiš rezultate ali ESC da se vrneš na stran

[NAŠI, VAŠI]

Mazzini je navdih, tako ali drugače. V Siolovi kolumni o stanju duha po skoraj treh desetletjih državnosti poskuša razumeti, zakaj so slovenski mogočneži razpadli na ‘naše’ in ‘vaše’ in zakaj je tistemu, kdor je ‘naš’, dovoljeno vse. Kolumna je hkrati poskus razlage, zakaj so množični protesti potrebni prav v tem trenutku: »Ker imamo končno dovolj tega brezsramnega ropanja,« in ker je nekje pač treba začeti.

Ta »končno dovolj« lahko vzamemo skrajno zares, če upor proti koruptivnim politikom razumemo širše. Zelo ozkogledo bi ga bilo namreč povezovati zgolj z dvomesečno vladavino desnice, kot se to marsikje prikazuje. Mazzinijev »končno dovolj« nas napeljuje na misel, da se je trenutno nezadovoljstvo protestnikov nabiralo že ob koruptivnih dejanjih predhodnih vlad, čeprav si na levici bolj upajo začeti s protesti takrat, ko je na oblasti desnica. Nakopičeni bes ob molku, h kateremu so sicer protestniki zavezani ob dokapitalizacijah z državnim denarjem ali vrtoglavim odpisom dolgov družini kakšnega župana, ob tem še posebej izrazito udari na dan, seveda ob navdušeni podpori nekaterih medijev. Tudi piščev predlog za zamenjavo predsednika države razkriva precejšnjo politično motivacijo. Navkljub Pahorjevemu »všečkanju« moramo sedanjemu predsedniku priznati ravno prizadevanje za preseganje delitev na »naše« in »vaše«, česar ne moremo trditi za njegova predhodnika.

Če zanemarimo Mazzinijevo kritiko družbene realnosti, ki sama v mnogočem ostaja ujetnica delitev “naših” in “vaših”, potem je ključno to, da opozori na človekov moralni čut, ki je potreben za preživetje določene skupnosti. Za ponovno krepitev izgubljenega moralnega čuta, ki se tiče nas vseh, namesto bruhanja predlagamo dieto z zmanjšano vsebnostjo besa na »vaše« in višjo stopnjo samokritike.

https://siol.net/…/miha-mazzini-bruha-se-mi-od-nasih-in-vas…

Aktivatorjev komentar je skupinski odtis naših visokoletečih misli, ki jih varno prizemljimo.