Pritisni enter, da vidiš rezultate ali ESC da se vrneš na stran

Negiranje demokratičnih poti

Menjava vlade v razvitih demokracijah ne bi smela povzročati takšnega krča, kakršnemu smo priča pri nas na skoraj vseh ravneh. Pretekli teden se je zgodil besedni spopad znotraj Društva slovenskih pisateljev (DSP). Predsednik društva Dušan Merc je nasprotoval grobemu posegu Borisa A. Novaka in nekaterih članov, da bi DSP zlorabili za pošiljanje političnih sporočil v obliki “Kulturniškega pisma o janšizmu”.

“Nemogoče se je povsem strinjati s katerokoli vlado ali ji povsem nasprotovati. Temu se reče zaslepljenost. Naše edino skupno prizadevanje je lahko le podpora demokratičnim osnovam naše družbe. Negiranje demokratičnih poti, po katerih je neka vlada prišla na oblast, je še bolj nevarno kakor njeni postopki, ki so lahko tudi rušilni, pa so še znotraj legalnih poti,” je v odgovor kolegom zapisal Dušan Merc.

Spopadi v družbi se dogajajo na mikro ravneh. Ko se premakne jedro, se premakne sredina. Množica se rada postavi na varno stran. Ustvarjanje izrednih razmer je metoda, ki nima mesta v demokratičnem ustroju delovanja družbe, na kar so v zadnjem času opozorili še drugi razumniki. Zakaj bi morali biti nosilci napredka in akterji družbenega jedra le skrajno levo razmišljujoči posamezniki, skupaj s paketom radikalnih idej in vrednot, ki jih zastopajo?

Vztrajni pozivi k odstopu vlade kažejo na preveliko odvisnost skrajne levice v razmerju do oblasti, ki bi po njihovo morala biti izključno levo usmerjena. To se navzven odraža kot eksistencialna utesnjenost in nezmožnost dialoga ob demokratični menjavi oblasti.

Je kakšen problem počakati na nove volitve že čez leto in pol? Preostali volivci s tem nimajo eksistencialnih težav, precej vajeni so soobstoja in sodelovanja, saj je v tridesetih letih samostojnosti večji del vladala levo oz. levo sredinsko orientirana politična elita. Zato od sodržavljanov pričakujejo, da bo prestolnica ob petkih spet namenjena sobivanju vseh, saj ustvarjanje anarhičnega kaosa navsezadnje postaja obremenjujoče za družbo kot celoto. To pa seveda ne pomeni, da ni na mestu opozarjanje na neprimerno retoriko vladajoče stranke in posamezna odstopanja ali nepravilnosti pri ravnanju vlade. Tudi to je demokratična pravica in nuja, ki pa lahko najde bolj konstruktivno platformo kot je ulica.

Barbara Kastelec, Aktivator